Job-, Aktivitets- og Kompetence-centeret

Gentofte Kommune

Danmarks Bedste Arbejdsplads i kategorien
50-499 medarbejdere

Den 90 procent ledelsesløse metode har vundet!

Det er ved at blive en årlig tradition ved kåringen af Danmarks Bedste Arbejdspladser. At Ann-Christina Matzen Andreasen – centerleder på Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret i Gentofte Kommune (JAC) – som følge af kåringen af JAC til Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads står med knyttet hånd i vejret på scenen i Cirkusbygningen og stolt brøler ”Det er os fra kommunen” ud over salen.

Scenariet skulle have gentaget sig i år, og denne gang endda fra toppen af skamlen. For første gang nogensinde kåres JAC nemlig til Danmarks Bedste Arbejdsplads! Desværre lader den fysiske fejring sig ikke gøre i år på grund af corona-situationen. Men selvom vi i stedet fanger Ann-Christina på en internetforbindelse, går hendes budskab klart igennem, når hun reflekterer over førstepladsen: Den 90 procent ledelsesløse metode, de praktiserer hos JAC, stod ikke bare distancen overfor den ultimative prøve i form af en global pandemi – metoden vandt!

Hør Ann-Christinas takketale i forbindelse med offentliggørelsen af Danmarks Bedste Arbejdspladser

Nye rammer, samme metode

De har meget at være stolte over på den offentlige arbejdsplads JAC. For udover at tilbyde borgere med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser både kompetenceudvikling, afklaring, beskæftigelse, aktiviteter, fysioterapi og ergoterapi med det formål at skabe rammer for læring og udvikling og øge borgernes livskvalitet, befinder JAC sig for femte år i træk på listen over Danmarks Bedste Arbejdspladser. Men ikke nok med det: I år er de tilmed strøget helt til tops på listen over Danmarks Bedste Arbejdspladser i kategorien 50-499 medarbejdere.

Hvert år er JAC klatret op ad listen. Det er udtryk for, at arbejdspladsen år for år har forfinet den 90 procent ledelsesløse metode, som giver medarbejderne større beslutningskraft, end vi ser det på de fleste andre arbejdspladser. I praksis betyder det, at det ikke længere er ledelsen på JAC, som beslutter, hvem der skal ansættes, hvad indholdet i organisationsstrategien er, eller hvordan organisationsstrukturen ser ud. Den slags beslutter medarbejderne, som dermed har stor beslutningskraft, hvad angår drift såvel som udvikling.

Så når centerleder Ann-Christina Matzen Andreasen sætter ord på, hvorfor JAC løber med førstepladsen i år, virker det langt fra tilfældigt. Faktisk virker det helt logisk, når hun fortæller, hvordan de har håndteret corona-situationen. For nok blev JAC – som alle andre arbejdspladser – udfordret, da pandemien bevirkede en nedlukning af landet i foråret 2020, men den 90 procent ledelsesløse metode viste sig at klare sig særdeles godt indenfor de nye rammer.

Metoden stod sin prøve – og vandt!

Da corona ramte landet og den efterfølgende nedlukning sendte medarbejderne på de fleste danske arbejdspladser hjem fra arbejde, kunne man formode, at mange virksomhedslederes første tanke var, at beslutningsprocessen nu skulle centraliseres. For at forsøge at bevare en vis kontrol, når organisationen nu pludselig blev spredt.

Men fordi de hos JAC allerede længe havde arbejdet med en decentralisering af ledelsesansvaret ud fra en forestilling om, at de fagprofessionelle medarbejdere ved bedst, når det gælder deres konkrete arbejde, behøvede de i høj grad blot at holde fast i deres eksisterende metode – hvor medarbejderne naturligt tager ansvar og selv træffer beslutninger:

”Det var medarbejderne, der åbnede JAC op igen, da vi var blevet lukket ned. Det var deres fagprofessionalisme og deres vurderinger og ejerskab, der gjorde, at vi kunne åbne op igen. Vores 90 % ledelsesløse metode har stået sin prøve. Og metoden vandt!”
Ann-Christina Matzen Andreasen
Centerleder

For JAC virkede det at blive ved med det, de kendte til for at opretholde et højt niveau af tilbud for borgerne. Og så måtte ledelsen snarere end det modsatte tilbyde deres hjælp og støtte for at sikre, at medarbejderne fik det, de bad om og havde brug for. For de fagprofessionelle ved bedst.

En metode, der kommer både medarbejdere og forretning til gode

Metoden har længe vist sig god for JAC: Her oplever man både at være blevet bedre til at udvikle tilbud til borgerne og at have vendt et økonomisk underskud til en balanceret økonomi. Blandt andet fordi medarbejderne ved, hvor pengene har størst effekt og værdi.

Oplevelsen er, at når medarbejderne får tillid og frihed til at udvikle og afprøve tiltag, så kommer det både borgere og medarbejdere til gode. Således svarer 99 % af medarbejderne stadigt positivt på udsagnet, ”alt taget i betragtning mener jeg, at det er et rigtig godt sted at arbejde”. 

Dette er helt afgørende for JAC. For her forstår man, at tilfredse medarbejdere og et godt produkt er to sider af samme sag. Ved at skabe et godt arbejdsmiljø for medarbejderne har JAC for eksempel opnået en imponerende lav medarbejderomsætning på 2 %. Det betyder, at JAC fastholder viden, kompetencer og stor erfaring på arbejdspladsens matrikler. Til gavn for både borgere og forretning. Og så er det i det hele taget bare det etisk rigtige at gøre at investere i medarbejdernes trivsel, mener Ann-Christina Matzen Andreasen.

Vi står midt i et nyt ledelsesparadigme

I dag oplever Ann-Christina til sin store glæde, at flere og flere ledere ser det bæredygtige arbejdsliv som del af en større sammenhæng:

”Der er ingen tvivl om, at vi står i et nyt ledelsesparadigme. Du kan ikke lede i dag uden at fokusere på mennesket i organisationen, uden at fokusere på etik og uden at fokusere på mere tillid. Det er min oplevelse, at der er rigtigt mange, der kigger i samme retning, og som ønsker at nedbryde hierarkiet og erstatte det med frisættelse og tillid. Og det er vigtigt!”

Selvom Ann-Christina altså glæder sig over, at det etiske fokus vinder indpas, så mener hun ikke, at alle nødvendigvis skal gøre nøjagtigt som JAC. Hun vil dog gerne være med til at vise, at hvis man vil gå den vej, så kan det lade sig gøre.

At der bliver holdt øje med JAC, er i hvert fald sikkert og vist. Senest er centerlederen blevet inviteret til at holde oplæg for landets statsminister og Socialdemokratiets folketingsmedlemmer samt hovedbestyrelse. Og med kåringen som Danmarks Bedste Arbejdsplads i ryggen er det en stolt Ann-Christina Matzen Andreasen, der møder op for at inspirere landets ledere.

Kort om JAC

På videoen til højre kan du se medarbejderen Kasper fortælle om, hvorfor han synes JAC er en god arbejdsplads.

JAC: Om samarbejdet med Great Place to Work

“Vi bruger Great Place to Works spørgeskema og deltager i Danmarks Bedste Arbejdspladser på grund af materialet.

Vi synes, at spørgerammens metode er så stærk, fordi den er skabt på baggrund af, hvad medarbejdernes synes er vigtigt. De svar spørgerammen giver os, giver os gode forudsætninger for at gøre JAC bedre sammen. Det, kan man se på, at vi hvert år har forbedret vores placering på listen. Vi har brugt redskabet til konkrete forbedringer af arbejdsmiljøet.

Det er på den måde, at redskabet er så stærkt.”

Ann-Christina Matzen Andreasen

Leder du efter flere gode arbejdspladser?

Har I, hvad der skal til ...

... for at blive én af Danmarks Bedste Arbejdspladser?

Leder du efter mere inspiration?

Find flere artikler, blogs og rapporter på: