Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret

Gentofte Kommune

”Hvis vi i det offentlige kan lede 90 procent ledelsesløst, kan man gøre det alle steder”

Investeringen i medarbejderne har Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret, Gentofte Kommune (JAC), tilfælles med de andre arbejdspladser på listerne over Danmarks Bedste Arbejdspladser. Men måden JAC gør det på adskiller dem fra de fleste. Deres 90 procent ledelsesløse metode har haft stor betydning for både JACs medarbejdere og forretning, og selvom de nu for tredje år i træk fortjent kåres til Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads, kan deres eksempel inspirere langt flere og bredere end i det offentlige.

Der florerer mange fordomme om offentlige arbejdspladser. Særligt at de er lig med tung administration samt mange og lange forretningsgange. Men sådan behøver det ikke være. Tværtimod. Det er JAC et strålende eksempel på.

Hos JAC udvikler og tilbyder man kompetenceudvikling, afklaring, beskæftigelse, aktiviteter, fysioterapi og ergoterapi til borgere med fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser. Formålet er at skabe rammer for læring og udvikling og øge borgernes livskvalitet. Og for at kunne tilbyde de bedst mulige forhold for borgerne har JAC over en årrække udviklet og forfinet en 90 procent ledelsesløs metode, som flytter beslutningskraften fra ledelsesgangen ud til arbejdspladsens fagprofessionelle medarbejdere. Forestillingen er, at de, der arbejder direkte med borgerne til daglig, bedst ved, hvilke og hvor mange midler der er brug for, hvordan midlerne fordeles mest effektivt, hvem der skal ansættes, og hvad strategien skal bestå af. På den måde skaber man størst mulig værdi for borgerne.

Tanken kan virke selvfølgelig, men udførelsen kræver arbejde og ikke mindst tillid mellem medarbejdere og ledere. Siden JAC begyndte at udvikle metoden, er det kun gået én vej: fremad! Således oplever man hos JAC at være blevet bedre til både at skabe trivsel og at udvikle tilbud til borgerne, fordi medarbejderne selv træffer beslutninger om udvikling, rammer og organisation.

Et ledelsesmæssigt paradigmeskifte

Udviklingen – såvel som metoden – er bemærkelsesværdig i sig selv. Men fordi den finder sted på en offentlig arbejdsplads, der tilmed i år også er Danmarks Bedste Arbejdsplads i kategorien 50-499 medarbejdere, kan det for nogen måske synes særligt bemærkelsesværdigt. I hvert fald oplever centerleder Ann-Christina Matzen Andreasen, at det kan være tilfældet, når hun holder foredrag om metoden:

”Jeg oplever en enorm interesse lige nu for styringsmodellen med 90 % ledelsesløs organisering og en oprigtig tro på, at flere offentlige virksomheder vil kunne lykkes med en lignende metode. Vi står i et paradigmeskift i ledelse. Jeg tror, at de arbejdspladser, som ikke investerer systematisk i medarbejdernes trivsel, rammer og handler etisk, vil have svært ved at rekruttere arbejdskraft om ganske få år.

Det er tredje gang i træk, at JAC bliver kåret til Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads, og første gang, at de bliver Danmarks Bedste Arbejdsplads. Hos JAC håber de, at kåringerne vil være med til at inspirere andre til at investere i medarbejdernes trivsel, skabe øget stolthed i det offentlige og generelt bidrage til at tale de offentlige arbejdspladser op!

Find vinderportrættet af JAC og se Ann-Christinas takketale via knappen herunder

Kort om JAC

På videoen til højre kan du se medarbejderen Kasper fortælle om, hvorfor han synes, at JAC er en god arbejdsplads.

Hvem vandt de øvrige specialpriser?

Har I, hvad der skal til ...

... for at blive én af Danmarks Bedste Arbejdspladser?

Leder du efter mere inspiration?

Find flere artikler, blogs og rapporter på: